Thursday, June 26, 2014

SWEET SOUR KETAM PERISA TOMYAM


KETAM BERCILI BERSOS TOMYAM

BAHAN-BAHAN:

3 ekor ketam - digoreng
1 biji bawang besar | di mayang
3 ulas bawang putih | dihiris
10 tangkai cili kering | dikisar
1 paket pes tomyam
1 sudu makan sos tiram

sedikit air asam jawaSerbuk perasa 
Garam 
Gula 
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga garing.
3. Masukkan pes tomyam dan sos tiram. Kacau rata sehingga pecah minyak.
4. Sesuaikan rasa dengan memasukkan air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. 
5. Akhir sekali masukkan ketam.
6. Siap.

No comments:

Post a Comment