Monday, October 26, 2009

SAMBAL GORENG PARU + UDANG VERSI NINDAKU




BAHAN;
1 kg paru (Rebus - potong dadu & goreng)
1 kg udang putih (buang kepala & ekor -  goreng)
10 tangkai cili kering (gunting halus & goreng)
1 cawan bawang goreng
2 bj santan pekat
1 in belacan
sedkit air asam jawa
gula
garam

Cara:
1.. Asam jawa, belacan dan santan pekat , gula - satukan dalam kuali.
2.Renehkan atas kuali hingga agak pekat.
3.  Kemudian masukkan paru & udang yang telah digoreng tadi. gaul rata dan bila telah agak kering, masukkan bawang goreng & cili kering goreng tadi.
4.  Perasakan gula, garam ikut sesuai rasa.
5.. Sesuai dihidang bersama nasi impt dan juga dgn nasi putih.

* Ini adalah resepi turun temurun keluarga kami.. Kalau kebiasaannya sambal goreng orang akan mencampurkan dengan kacang panjang, tempe, tahu dll, namun untuk keluarga kami hanya dua bahan ini sahaja digunakan.  Boleh dikatakan di setiap rumah keluarga kami akan ada menu ini di pagi raya,



No comments:

Post a Comment