Sunday, November 1, 2015

BOTOK-BOTOK












BAHAN-BAHAN:
Ikan Tenggiri/ikan Bilis Putih/Udang dll

2 biji bawang besar   }
6 ulas bawang kecil   }
4 ulas bawang putih  } kisar halus
1 inci halia                   }
1 inci lengkuas            }
5 batang serai - hiris halus
2 camca besar kerisik
2 cawan kelapa parut (putih sahaja)
3 sudu makan rempah kari ikan 
2 sudu makan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Garam
Brown sugar

DAUN-DAUN YANG BOLEH DIGUNAKAN:
Pucuk ubi 
Pucuk bebuas 
pucuk betik
pucuk mengkudu
pucuk kaduk 
Puding mangkok/kerinting/dll
Daun selasih
Daun kesom
Daun kunyit -  hiris halus
Daun cekur -  hiris halus

Cara:
1.  Tumis bahan2 kisar & cili kisar hingga garing.
2.  masukkan air asam jawa, kerisik, kelapa parut, garam, gula sesuai rasa.
3.  Matikan api, masukkan serai hiris, daun kunyit dan cekur yang dihiris halus.
4. Rempah siap dan boleh lah bungkus botok2 berkenaan:
    - letak daun pisang
    - susun dedaun ulam atas daun pisang, letakkan rempah, kemudian ikan/dll, letak lagi              rempah dan daun atasnya.
    - bungkus seperti nasi lemak/lain2 cara
    -   kukus 1 jam dan siap

No comments:

Post a Comment