Thursday, June 26, 2014

SWEET SOUR KETAM PERISA TOMYAM


KETAM BERCILI BERSOS TOMYAM

BAHAN-BAHAN:

3 ekor ketam - digoreng
1 biji bawang besar | di mayang
3 ulas bawang putih | dihiris
10 tangkai cili kering | dikisar
1 paket pes tomyam
1 sudu makan sos tiram

sedikit air asam jawaSerbuk perasa 
Garam 
Gula 
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga garing.
3. Masukkan pes tomyam dan sos tiram. Kacau rata sehingga pecah minyak.
4. Sesuaikan rasa dengan memasukkan air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. 
5. Akhir sekali masukkan ketam.
6. Siap.

IKAN KERABU MANGGA

IKAN KERABU MANGGA

Bahan:

1 ekor ikan Siakap/Kembung dll

2 biji mangga - sagat
3 ulas bawang kecil - hiris
10 biji cili padi - dihiris
Udang kering goreng tanpa minyak - tumbuk
3 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar sos ikan
Gula dan garam secukup rasa

Cara Penyediaan:
1,  Ikan digoreng & ketepikan.

2. Campurkan semua bahan2 dan siap untuk dituang atas ikan.

SIAKAP STIM

SIAKAP STIM LIMAU

Bahan:

1 ekor ikan siakap 
6 ulas bawang putih - dihiris halus
2 inci halia - dihiris halus
2-3 biji limau nipis - ambil jusnya/asam boi
5 bj atau lebih cili api (dihiris/diketuk)
1 sudu makan sos ikan
sedikit air
garam
gula
carrot
bunga kobis
tepun jagung
daun ketumbar

Cara-cara :
  • Lebur semua dalam kuali bersama air.
  • Biarkan air mendidih kemudian masukkan ikan, tutup sekejap hingga ikan masak.
  • masukkan tepung jagung.
  • Siap, tak payah nak kukus-kukus.
  • Last tabur daun ketumbar.